
Zet vandaag de stap!
In Brussel zullen vanaf 2033 onroerende goederen met een slechte energieprestatie (EPB) onderhevig zijn aan hoge boetes, en moeten alle renovaties uiterlijk in 2050 zijn afgerond. Neem nu het initiatief door een EPB-audit uit te voeren. Verbeter de energieprestatie van uw vastgoed, voorkom toekomstige sancties en verhoog de waarde op de markt.
Wij bieden u aan om een EPB-audit uit te voeren op basis van het EPB-protocol. Dit stelt ons in staat om u te adviseren over de werkzaamheden die de beste impact zullen hebben tegen de laagste kosten.
Neem vandaag contact met ons op om uw energie-toekomst veilig te stellen!
De stappen van een energieaudit
1
EPB-opname
Bezoek en opname van alle eenheden binnen het mede-eigendom
2
Encodage, analyse en rapportcreatie
EasyPrime bereidt de renovatiestrategie voor
3
Presentatie
- Een videocall van een uur
- EasyPrimes presenteert de renovatiestrategie
4
Eindrapport
- Eventuele update
- Verzending van het eindrapport en EPB-certificaten (optioneel)

EasyPrimes-methodologie
Uw Partner in Energie-efficiëntie
EasyPrimes, opgericht in 2020, heeft zich snel gevestigd als een leider op het gebied van energie-efficiëntie. Onze expertise en onze toewijding om optimale energieoplossingen te bieden zijn uniek. Vertrouw op EasyPrimes om uw verbruik te verlagen en uw besparingen te maximaliseren.
Een EPB-audit aanvragen voor uw eigendom
Onze EPB-audit in Brussel
Onze EPB-audit in Brussel voldoet aan het bestek van Renolution voor energetische audits.
Profiteer van een EPB-audit en combineer deze met het verkrijgen van EPB-certificaten. Dit vermindert het aantal bezoeken en biedt een volledig overzicht van uw renovaties.
Veelgestelde vragen
De renovatiestrategie moet gebaseerd zijn op de tijdlijn van de renovatieverplichtingen in elke regio. In het kader van de Europese doelstellingen voor klimaatneutraliteit tegen 2050, moeten alle woongebouwen voldoen aan een doelstelling voor energieprestaties (EPB).
De EPB staat centraal in deze renovatiestrategie. Daarom raden we aan om een EPB-audit uit te laten voeren door een erkende expert, zodat u kunt begrijpen hoe uw gebouw de komende jaren gerenoveerd moet worden om te voldoen aan de verplichtingen van 2033-2045-2050.
Voor 1 januari 2031 moet elke wooneenheid beschikken over een EPB-certificaat. Dit document zal de referentie zijn om de verplichte renovatiestrategie vast te stellen die moet worden geïmplementeerd.
Tegen 1 januari 2033 moeten alle energieverspillers (categorieën F en G) binnen de mede-eigendom gerenoveerd zijn. Als dit niet wordt nageleefd, zullen er boetes (hieronder uitgelegd) worden opgelegd.
Vanaf 2045 moet een EPB-score C worden behaald, en tegen 2050 een EPB-score C+.
41% van de eigendommen in Brussel voldoen niet aan het doel voor 2033 en meer dan 80% voldoet niet aan het doel voor 2050. Deze verplichting van de regio is gebaseerd op de Europese doelstellingen voor koolstofneutraliteit tegen 2050.
Alle appartementen in mede-eigendom met een EPB-score onder E- moeten vanaf 2033 boetes betalen (+40% van de residentiële eigendommen in Brussel zijn betrokken). Voor het berekenen van de boetes worden verschillende criteria gebruikt: de m² van de betreffende eenheid vermenigvuldigd met het theoretische verbruik van het EPB-certificaat – 275 Kwh/m²/jaar (met een maximumplafond van 125 punten) en nogmaals vermenigvuldigd met een ratio van 2,5. Het resultaat geeft het boetebedrag per appartement. Voor een appartement van klasse G van 100 m² zal de boete maximaal 31.250 € zijn.
In het kader van onze EPB-audits berekenen we systematisch de boetes en geven we u de middelen om ze te vermijden.
Als elke eigenaar verantwoordelijk blijft voor de privé-onderdelen van zijn eigendom (VMC, kozijnen,...), zijn alle mede-eigenaars gezamenlijk verantwoordelijk voor de renovatie van de gemeenschappelijke delen. Dit betekent dat voor alle appartementen waarvan de EPB-score lager is dan E binnen uw eigendom, boetes (vanaf 2033) aan de mede-eigendom zullen worden opgelegd en de verschillende mede-eigenaars gezamenlijk verantwoordelijk zullen zijn voor de betaling.
Een EPB-audit bij EasyPrimes uitvoeren biedt u een duidelijke routekaart voor de uit te voeren werkzaamheden. U krijgt inzicht in hoe u boetes kunt vermijden die verband houden met de nieuwe regelgeving over energieverspillers. Onze aanpak richt zich op het kiezen van interventies met de grootste impact tegen de laagste kosten, rekening houdend met de specificaties van uw gebouw, zoals vergunningen, toegang tot de te isoleren wanden en andere technische beperkingen.
Onze aanpak onderscheidt zich door rekening te houden met de EPB-regels en de score die na de werkzaamheden moet worden bereikt. Dit stelt u in staat om het gewenste EPB-resultaat te behalen. Net als bij een energieaudit voeren we ook een analyse van het rendement op investering uit. We evalueren de besparingen ten opzichte van uw huidige verbruik, zodat u een volledig overzicht van de energetische en financiële voordelen krijgt. Ten slotte geven we ook aanbevelingen over de uitvoering van de werkzaamheden en de beschikbare premies.
Ten eerste zijn sommige certificaten verouderd en zijn de methodologieën sinds 2017 geëvolueerd, wat uw score kan beïnvloeden. Bovendien biedt de audit een gepersonaliseerde renovatiestrategie, waarbij de kosten en de impact van de noodzakelijke interventies worden geoptimaliseerd, rekening houdend met de specificaties van uw gebouw.
In tegenstelling tot een architect, die renovatie-aanbevelingen kan doen zonder de impact op de EPB-score van de verschillende onderdelen precies te evalueren. Onze aanpak richt zich op de energierenovatiestrategie op basis van het EPB-protocol. Wij maken projecties van de doel-EPB-score na de renovatie. Hierbij houden we rekening met alle noodzakelijke interventies om dit doel te bereiken. We concentreren ons uitsluitend op de energetische en EPB-aspecten van uw gebouw. Vaak komen we in een vroeg stadium in contact met een architect om de reikwijdte van de energierenovatie van het gebouw te bepalen. Als er al een architect is aangesteld, werken we soms samen om de reikwijdte van de werkzaamheden vast te stellen.
Ons rapport bevat een beoordeling van uw naleving van de huidige normen. Daarnaast bieden we een renovatiestrategie die rekening houdt met de komende wettelijke deadlines (2033, 2045, 2050). We geven ook een gedetailleerd overzicht van de acties die moeten worden ondernomen om op lange termijn compliant te blijven.
Wij evalueren alle elementen die invloed hebben op de EPB, waaronder isolatie, kozijnen, regeling, verwarming, hernieuwbare energie en sanitair warm water (SWW). Op basis van deze analyse doen we specifieke aanbevelingen om de EPB-score van elke eenheid en de algehele energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren.
We analyseren uw huidige installaties en, indien nodig, bieden specifieke aanbevelingen voor aanpassingen. Ook evalueren we uw werkelijke verbruik en schatten we de impact van de aanpassingen op uw toekomstige verbruik. Hierbij berekenen we de potentiële besparing en het rendement op investering voor elke voorgestelde maatregel.
Wij beoordelen de kosten van de werken op basis van onze database met geldende prijzen. Dankzij onze ervaring met het berekenen van premies voor meer dan 300 renovatiedossiers per jaar, kunnen we u nauwkeurige en betrouwbare schattingen bieden.
De audit begint met een afstemming met de betrokken partijen. We definiëren de aanpak en de te bezoeken modelflats. Daarna stellen we een planning op. We voeren bezoeken uit aan de appartementen, de gemeenschappelijke delen en de stookruimte. Tijdens deze bezoeken verzamelen we de ontbrekende gegevens. We sturen uw EPB-testcertificaten voor validatie. Vervolgens ontwikkelen we een energierenovatiestrategie die is afgestemd op de mede-eigendom. Ten slotte presenteren we de resultaten van de audit aan de betrokken partijen en delen we gedetailleerde aanbevelingen voor de renovatie.
Ja, de audit omvat een evaluatie voor elke bezochte eenheid, met een gedetailleerd overzicht van de nodige werken om de doelstellingen te bereiken. We bieden een rapport aan over de verwachte resultaten voor elk appartement, zodat elke mede-eigenaar het 'individuele rendement op investering' kan vaststellen voordat hij beslist over de uitvoering van de voorgestelde werken. Afhankelijk van de indeling van uw gebouw (mede-eigendom van meer dan 6 eenheden), gebruiken we een aanpak op basis van modelflats om het aantal te bezoeken appartementen te beperken.
Een certificaat kan op verzoek worden geleverd als betaalde optie, afhankelijk van uw behoeften.
Bij grootschalige gebouwen hanteren we een methode gebaseerd op modelflats. Dit betekent dat niet alle appartementen worden bezocht, omdat sommige eenheden vergelijkbaar kunnen zijn. Het verkrijgen van een officieel EPB-certificaat is optioneel en kan door de mede-eigenaren worden aangevraagd indien gewenst.
Als een eigenaar werken heeft uitgevoerd, kan hij een nieuw certificaat aanvragen om de verbetering van zijn woning aan te tonen.
Een EPB is 10 jaar geldig, dus het kan noodzakelijk zijn om het te vernieuwen.
Nee, het is niet altijd nodig om alle appartementen te bezoeken, doordat sommige eenheden vergelijkbaar zijn. We maken gebruik van modelflats om het gehele gebouw te evalueren zonder elke eenheid te hoeven bezoeken. Het aantal bezoeken hangt af van de grootte van de mede-eigendom en de specificaties van het gebouw. Tijdens het bezoek moeten we ook toegang hebben tot de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de kelder, zolder, parkeergarage en stookruimte.
Wij bieden nu dezelfde service aan in Brussel en Wallonië. In Wallonië volgen we echter de verplichte benadering van de woningaudit. Daarnaast zijn we van plan om deze service binnenkort ook in Vlaanderen aan te bieden. Neem gerust contact met ons op voor een offerte.
Onze prijzen zijn afhankelijk van het aantal eenheden en zijn te vinden op onze website. Voor kleine gebouwen kunt u hier eenvoudig online bestellen.
Voor gebouwen met meer dan 6 eenheden is ons aanbod altijd op basis van een offerte. We hanteren een aanpak op basis van modelflats. Dit betekent dat het aantal bezochte appartementen kan variëren. Gemiddeld bezoeken we 20% tot 30% van de appartementen in grote gebouwen, met een gemiddelde kostprijs van 400 € excl. btw per bezocht appartement. Daarnaast inspecteren we ook alle technische installaties en gemeenschappelijke ruimtes om de EPB van het gehele gebouw vast te stellen.
Ja, onze audit komt in aanmerking voor de premie van Brussel Milieu. De beschikbaarheid van de premies voor 2025 is echter nog niet bevestigd. We raden u aan om de audit in 2024 uit te voeren, zodat u ervan kan genieten, op voorwaarde dat de beloften van de leden van de toekomstige regering worden nagekomen (zie de vraag hieronder).
Zelfs zonder premie heeft de audit waarde. Deze biedt inzicht in de voorwaarden voor toekomstige werken en helpt bij het definiëren van een pragmatische renovatiestrategie. De leden van de toekomstige regering hebben zich ertoe verbonden dat de audits die in 2024 worden uitgevoerd, in aanmerking kunnen komen voor de premie. Dit moet nog worden bevestigd, zoals aangekondigd door de demissionaire regering. Betalingen zouden in januari 2025 weer moeten beginnen. De huidige premie voor de audit bedraagt maximaal 3.000 € (of 90% van de investering), maar deze kan in de toekomst minder gunstig zijn. Het is daarom voordeliger om uw audit nu al aan te vragen.